מאמרים

מערך משפחתי

כז תשרי | 25.10.2011

מערך משפחתי -
על שינויים במערך המשפחתי עם הולדת ילד חדש.

כל ילד חדש שנוסף למשפחה מביא עימו שמחה חדשה ונוספת. לכל ילד המיקום וההשפעה שלו על המערך המשפחתי שמוביל להתמודדות הייחודית שלו כלפי משפחתו וההיפך. כל ילד שנוסף למשפחה מוביל להתארגנות מחדש ודורש התייחסות חדשה במשפחה. כך שהמשפחה שלנו היא למעשה משהו דינאמי ומשתנה כל הזמן ועלינו להתאים את עצמנו לכך.

 בכל תוספת של ילד למשפחה, נרקמים יחסים חדשים או שונים בין כל אחד מהילדים, ובינם לבין הוריהם. עם התפתחות מבנה המשפחה מוצא לו כל ילד את מקומו בדרכו שלו. לכל ילד יש תפקיד ומקום במשפחה, ולמקומו של הילד יש השפעה על אישיותו של הילד.

המערך המשפחתי הוא סדר הלידה הקבוע והכרונולוגי והוא משפיע על הדינאמיקה המשפחתית שהיא יחסי הגומלין בין בני המשפחה. מערכת יחסים זו נתונה לשינויים תמידיים. אופיו הילד מושפע מאיך שהוא מבין ומפרש את יחסי הגומלין בינו לבין משפחתו עקב מיקומו שלו במערך המשפחתי. לכל משפחה סדר ומבנה משלה. מקומו של היחיד בתוך המבנה והתפקיד שהוא ממלא משפיע על אישיותו של כל אחד מילדי המשפחה. אישיותו ואופיו אלה הן התכונות האישיות שהן הדרכים בהם בחר הילד כדי למצוא את מקומו במשפחה. באותן הדרכים בהם השתמש הילד כדי להגדיר את מקומו במשפחתו, הוא ישתמש מאוחר יותר כדי להגדיר את מקומו בחברה ולהבטיח את מעמדו. הדרכים שהוא יבחר יהיו קשורות במסקנות האישיות שהילד הפיק מתגובות המבוגרים בסביבתו.

הילד הבכור הוא ילד יחיד להוריו בעת היוולדו. כילד יחיד הוא מקבל פינוק, ולמשך תקופה מסוימת הוא מהווה מרכז העניין והדאגה של הוריו. כאשר נולד לו אח, נוצר איום למעמדו, שיתפרש על ידי כרצון של האח הקטן לגזול ממנו את אהבת אימו. הוא מרגיש כאילו אבד מקומו במשפחה ומקומו נדחק. התגובה תהיה קנאה. אם נבין  את התנהגותו וניתן לה לגיטימציה, הילד יתגבר על קושי זה וישכיל שבחיים ישנם מהמורת ועליו לצלוח אותם. אך אם הוריו יהיו חסרי סבלנות כלפיו, ויגוננו על הצעיר, יפסיק הבכור לזכות באהדה ובתחושה שהוא מביא תועלת, וינסה להשיג תשומת לב בעזרת התנהגות מפריעה כגון עקשנות, דרישת תשומת לב תמידית וכדומה. לעיתים נוכל לראות תגובות הפוכות -  הבכור ינסה לשמור עליונות על הצעיר ממנו, בניסיונו למצוא לעצמו עמדה חדשה. יתכן שיהיה מאוד נחמד, אימהי ועוזר לאחיו הקטן וישתדל בכל הדרכים האפשריות להוכיח כי הוא הגדול, המסוגל והאחראי.

הילד השני שנולד במשפחה מנסה למצוא את מקומו. מה שעשה הבכור מוכר וידוע וכבר אינו מיוחד, ולכן הוא עושה דברים אחרת כדי לקבל את היחס האישי שלו. הוא ינסה בדרך כלל להשיג הישגים שיהיו ייחודיים רק לו בתחומים שהבכור נכשל בהם או לא הגיע אליהם.
בדרך כלל אנו מוצאים הבדל יסודי באופי ובאישיות בין שני הילדים הראשונים: אם הילד הראשון חלש ושברירי הילד השני יהיה חזק. הילד הראשון מבריק בלימודים, השני יהיה מבריק בספורט. אם הילד הראשון נאה במיוחד, הילד השני יהיה חכם ואמיץ לב וכדומה, כאשר השוני בין הילדים מבטא את התחרות ביניהם, והדמיון- מבטא את האווירה המשפחתית.
ככל שהאווירה יותר תחרותית בבית השוני בין הילדים יהיה גדול יותר.

הילד האמצעי, מה שנהוג לכנות כ"ילד סנדוויץ'" נמצא במעמד מיוחד. הוא אינו נהנה מזכויות הבכור, ולא ממעמד הקטן שאבד לו, ולכן הוא נוטה להרגיש זלזול ופגיעה ולחשוב שהחיים אינם הוגנים כלפיו, שרימוהו וניצלוהו. הוא יכול להתגבר על מצבו הבלתי נעים על ידי כך שידחוף למטה את שני מתנגדיו וירים עצמו בעזרת הישגים יוצאי דופן, או יתכן שימשיך לחשוב בדעה שהתנהגותם של בני אדם בלתי הוגנת, ושאין לו סיכוי להצליח בחיים, מחשבות וציפיות שיגשימו את עצמם.

לילד הקטן יש תפקיד משלו. כל בני המשפחה מפנקים אותו, ומתייחסים אליו כאל קטן והוא מפתח תכונות אופי הגורמות לאנשים לעזור לו לבנות את חייו. העובדה שהוא הכי קטן מהווה תמריץ עבורו, ולכן רוצה להתגבר על כולם.
היחסים בין האחים חוזרים על עצמם גם אצל שאר הילדים הנולדים, אך ככל שיש קרבה בגיל התחרות היא בדרך כלל פחות חריפה.

לסיכום:
המערך המשפחתי הוא הסך הכללי של כללי המשחק החברתיים, אשר מתקיימים בתא המשפחתי המסוים. אם נבין את הדינאמיקה המתרחשת במערכת המשפחתית, נוכל להיכנס לנעליו של הילד ולראות כיצד הוא תופס את מקומו במשפחה מהזוית שלו, וכיצד הוא מבין את העולם.
כדי להבין מהי הדרך אשר הילד בחר כהתנהגות בחיים, צריך לבדוק מה היה הדפוס המשותף לכל בני המשפחה, מה היה מקומו במערך המשפחתי, מה היו יחסי הגומלין בינו לבין יתר הילדים, ובינו לבין הדמויות המשמעותיות המשפחה, ומה הן המסקנות שהוא הסיק ממקומו במשפחה לגבי מקומו בחברה כמבוגר. ההסתכלות לתוך המערך המשפחתי מסבירה איך האדם הגיע למסקנותיו האישיות ועל סמך מה בנה הוא דרך החיים האישית והייחודית שלו. ניתוח מערך המשפחה מראה שלא רק ההורים השפיעו על בחירת התנהגותו של הילד אלא גם האחים האחרים מהמשפחה שלו השפיעו עליו לבחור כל אחד בדרכו ותגובתו המיוחדת לו. הבחנת והכוונת ההורה תביא לשיקול נכון ותסייע בבחירות הנכונות של החיים על ידי תמיכה וסיוע בדרכים חיוביות.

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות