כאשר זוג עומד מתחת לחופה, ואופפת אותם תחושת שלמות, כיצד הוא רואה את חיי הנישואין? יתכן שהחיים הזוגיים נתפסים כ"נגטיב" של חיי הרווקות, בהם נאלצו השניים להכיר אנשים, להשתדל לקלוט כיצד להרשים אותם ולהתמודד עם חוסר הוודאות לגבי תוצאות המפגשים. קיימת האפשרות שהמשמעות של ה"נגטיב" לחיי טרום הנישואין, היא הרגשה שלא צריך יותר להמשיך להכיר, שאין צורך לבדוק מה גורם לאדם השני תחושה טובה ושלא משנה מה יקרה: בן הזוג איתנו לתמיד.
תחושות נפלאות של השלמה, של הגעה ל"חוף מבטחים" ושל השגת מטרה, מהוות חלק אינטגרלי מהמעמד שבו נכרתת ברית הנישואין. זו חוויה חיובית חשובה, שמכילה בטחון בזוגיות ושמחה על הבחירה, אך חשובה לא פחות, היא האפשרות להבין את האחריות שמוטלת עלינו בכל הנוגע לשמירה על איכות חיי הנישואין. נכון, כריתת ברית הנישואין היא מאורע מרגש וחשוב. אין באפשרותנו לבחור את המשפחה שממנה הגענו, אך בהחלטה להינשא לבחיר לבנו, אנו בעצם בוחרים את השותף המשמעותי ביותר בחיינו. מדובר בבחירה החשובה ביותר שנקבל בחיינו הבוגרים. עם זאת, החיים אינם מעוצבים מתאריכים חשובים כי אם מתהליכים חשובים.
החיים הם רצף של נסיונות, רצף של נקודות בחירה. האחריות על התוצאות של החיים נמצאת על כתפי שני בני הזוג והעבודה על החיים המשותפים היא הכרחית. הבחירה באדם שאיתו נקשור את חיינו היא בעצם הבחירה באדם שאיתו נעבוד כל חיינו. ההשקעה חייבת להתקיים בכל חיינו המשותפים, אם ברצוננו לנהל חיים מלאי סיפוק ואושר.
אחד ההיבטים שמחייבים עבודה מתמשכת לאורך כל החיים הוא הכרת הצרכים ההדדיים שלנו וסיפוקם. חשוב להכיר את צרכי בן הזוג ולבדוק את הדרכים שבהם אנו יכולים לעזור לו להגשים אותם. חשוב שאנו נהיה מודעים לצרכים האישיים שלנו ונדע להביע אותם באופן ברור וישיר בפני בן הזוג. כשאני ובן זוגי מכוונים את הפעולות שלנו על סמך ידיעה, התוצאות שנקבל יהיו מספקות לאין ערוך מאשר אם ננחש או נפעל על סמך ההרגלים והאינטרסים האישיים שלנו.
היבט נוסף, מתוך מגוון ההיבטים המשמעותיים בזוגיות, הוא האופן שבו אנו מנהלים אי הסכמות. כאשר בני זוג חיים בכפיפה אחת, הקונפליקטים הם מחוייבי המציאות, היות שכל אדם מגיע לזוגיות ממקום שונה: ערכים, חינוך והרגלים שונים ובנוסף, עובר תהליכי שינוי נוספים במהלך החיים. עלינו להיות מודעים לכך ולא להבהל כשנפערים חילוקי דעות. אפשר ללמוד להתמודד עם אי הסכמות באופן חיובי, לקבל כלים להקשבה, להבנה ולדו שיח המוביל להסכמה הדדית. עם הדרכה נכונה, הקונפליקטים לא יעיבו על מערכת היחסים וישמשו מנוף להבנה במקום לגלוש לווכוחים, סכסוכים ומריבות.
כל אחד מאיתנו אינו מסכים שאת בתו תלמד מורה שאין לה תעודת הוראה, אם כן, מדוע אנו מפקידים את ילדנו בידי הורה שאין לו תעודת הורות ואת עצמנו בידי בן- זוג שלא למד זוגיות מהי.
לכן יש חשיבות עצומה לרכישת ידע ומיומנויות בנושאים רבים הקשורים לחיי הנישואין כגון: הכרת הצרכים והבעתם ואופן ניהול הקונפליקטים, שאותם הזכרנו לעיל ובנושאים נוספים כמו, הבעה של בקורת באופן בונה, הבעת הערכה כלפי בן הזוג, זיהוי והמנעות ממוקשים המזיקים לחיי הנישואין... העבודה בחיי הנישואין תהיה אפקטיבית ומהנה אם נדע כיצד לבצע אותה, אם נקבל כלים לחיים נכונים ואם נעמול על מנת למצוא את הכלים האלה.
כדי לנהל את חיי הנישואין בצורה נכונה, בנעימות, בהבנה ובאוירה טובה, אפשר וצריך לקבל הדרכה, להשקיע וללמוד. כיום ישנם אמצעים רבים ללימוד הנושאים הללו, הזמינים לכל דורש. בדורנו, חוברו ספרים נהדרים בנושא חיי הזוגיות. קריאה בצוותא של ספרים אלה, יכולה ליצור חוויה זוגית חיובית בפני עצמה (כמו גם קריאת מאמרים בנושאים אלה). ישנן הרצאות שונות, המיועדות לכל גיל, ותק או רמת יציבות של הנישואין, המציעות הזדמנות לקבל ידע בנושא. כמו כן, ברחבי הארץ מתנהלות סדנאות להעשרת הזוגיות. מטרת סדנאות אלה היא להקנות כלים להתמודדות עם נושאים שונים בחיי הנישואין וכן, להתנסות, לתרגל ולהפנים כלים אלה, עד שיהוו חלק אינטגרלי מהחיים בכלל ומחיי הזוגיות בפרט. הלימוד בסדנא מבוסס על למידה חוויתית, שמסייעת בהטמעה של העקרונות החשובים ליצירת אוירה נעימה בנישואין ויוצרת מערכת של אמצעים ישומיים לחיזוק והעשרת הקשר הזוגי.
בכל שלב בחיים יש מקום לעבוד, לשפר ולרעננן את מערכת היחסים. ככל שנשקיע בזוגיות, גם אם טוב לנו ביחד, היא תשתבח ויציבותה תשמר לאורך זמן. השקעה זו מניבה פריה באופן מיידי והקרן קיימת גם לעתיד.