מאמרים

מי מפחד מכישלון

יט טבת | 14.01.2012

להתנהגות האדם במצבים הכרוכים בהישגים, עלולות להיות שתי תוצאות. ישנם אנשים שמה שיניע אותם הוא סיכויים להצלחה. בדרך כלל אנשים אלו יעדיפו לקבוע יעד, שיש בו סיכון מסוים, כדי שיחושו סיפוק בכבישתו, אך יבדקו שסיכויי הצלחתם בו מציאותי. לעומתם, ישנם רבים המוּנעים בעיקר מהחשש מכישלון. אנשים אלו יעדיפו לא לקבוע מטרות שיש בהם סיכויי כישלון, ועל כן גם לא יבחרו מטרות המאפשרות הצלחה והישגים גבוהים.

לעתים, האדם המונע מכישלון, יהמר על מצבים שבהם סיכויי ההצלחה קטנים מאוד, כך שאם יכשל, לא יהיה זה כישלון צורב, שהרי בלאו הכי הסיכויים להצליח היו אפסיים. בעצם, אין צורך ללמד את האדם להצליח. אם הוא יידע להיכשל, הוא כבר יגיע להצלחה, כי אמנם הכול רוצים להצליח, אבל לא הכול מוכנים לשלם את מחיר ההצלחה, וכמו כל דבר בדורנו, אנו בני האדם רוצים להשיג הכול, כאן ועכשיו. אבל כבר אמרנו שלזכות בדבר שיש בו מעלה, היכרח הוא להילחם, ובמלחמה יש גם כישלונות, שחייבים לדעת להתמודד עימם ולנצלם לטובת האסטרטגיה הכללית. היעד האחרון – הניצחון.

שלמה המלך במשלי הגדיר זאת במילים (משלי פרק כד פסוק טז): "שבע ייפול צדיק וקם". גדולת הצדיק שמצליח, היא משום שידע לנצל את נפילותיו, ולעלות דרכן לדרגה גבוהה יותר. אין אדם בעולם שלא חווה כישלון כזה או אחר ברמות שונות בחייו. השאלה אינה אם חוויתי כישלון, אלא מה היו תוצאת חווייתי. כישלון הוא לעתים צורב ומר. כישלון פעמים רבות שובר ומתסכל, אבל כישלון הוא תנאי הכרחי להצלחה, ויותר מכך, הכישלון הוא בעצמו מרכיב ההצלחה. אם אראה בכישלוני כאויבי, לא אזכה בקרבת ידידיי, קרבת ההצלחה. אם אראה בכישלוני שער כניסה, אזכה להגיע דרכו לארמון המלוכה של ההצלחה.

הנימוקים לכישלון

הנימוקים שאנו נותנים לכישלונותינו משפיעים על הצבת שאיפותינו. הפסיכולוגים מחלקים את ההסברים שנותן האדם לעצמו לאחר כישלון לשתי קבוצות: סיבות יציבות וסיבות שאינן יציבות.

דוגמא א לסיבה יציבה: "נכשלתי במטלה, כי אינני מסוגל להצליח במטלה כזו". אמירה כזו מבטאת חוסר יכולת הקשורה לאופיי, לתכונותיי וכוחותיי.

דוגמא ב לסיבה יציבה: "נכשלתי כי המטלה הזו קשה במיוחד". אמירה כזו מבטאת קושי במטלה, אך איני מייחס את כישלוני לאישיותי הפנימית.

שני הסברים אלו מבטאים סיבות יציבות וקבועות. אם אינני יכול היום, גם לא אוכל מחר. אם המטלה קשה היום, היא תהיה קשה גם מחר. אמנם כאשר אדם מייחס לכישלונו אמירה המבטאת חוסר יכולת, הפחד שלו מכישלון גדול יותר, משום שכל הצלחה גורמת לו להרגשת כבוד, וכל כישלון גורם לו לבושה. אלו הם רגשות עזים, שמידת השפעתם על האדם רבה.

לעומת זאת, קיימים שני הסברים אחרים לכישלונות. אלו הן הסיבות הבלתי יציבות.

דוגמא א לסיבה בלתי יציבה: "נכשלתי, כי לא התכוננתי מספיק לעמוד במשימה, ואף במהלכה לא התאמצתי כנדרש". אמירה כזו מבטאת היעדר מאמץ, והפניית אצבע מאשימה לעצמי.

דוגמא ב לסיבה בלתי יציבה: "נכשלתי, כי לא הלך לי היום. היה חם מדי, קר מדי או סתם יום בלי מזל". אמירה כזו מבטאת ייחוס סיבתי שאינו תלוי בי, אלא בסביבה.

שני הסברים אלו מבטאים סיבות לא יציבות ולא קבועות, משום שאם נכשלתי כיוון שלא התאמצתי מספיק, סביר להניח שאצליח בפעם אחרת אם אתאמץ יותר, ואם לא הלך לי היום כי היה חם או קר, מחר יהיה בהיר ונעים ואז אצליח יותר.

כאשר אדם נכשל, והוא תופס את הסיבות לכישלונו כסיבות יציבות, המבטאות חוסר יכולת או קושי במטלה, הסיכויים שהוא יהיה מוכן לשוב ולנסות לכבוש את אותם יעדים, את אותן מטלות, נעשים קטנים ביותר. לעומת זאת, כאשר הוא מייחס את כישלונו לסיבות בלתי יציבות, כמו היעדר מאמץ או יום לא טוב, הוא יהיה מוכן להתנסות שוב, והפעם תוך כדי גילוי מאמץ רב יותר מפעמים קודמות, בהן הוא נכשל.

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות