מאמרים

מודל אפר"ת

יב שבט | 05.02.2012

בחיים ישנן הרבה סיטואציות, וסביבם הרבה תגובות. ישנן סיטואציות במסגרת הנישואין, המשפחה, החברה, העבודה ובאין ספור תחומים. כל סיטואציה כזאת מעוררת תגובות שונות. התגובות שונות מאדם לאדם, וכשיש התנגשות בין תגובות זהו סימן לקונפליקט ולעתים אף לכעסים ומריבות.

ההנחה הרווחת כי אנשים מגיבים לאירוע שקרה. ישנה מציאות, מישהו אמר משהו, או מישהו לא אמר משהו, ואנחנו מגיבים בהתאם. זהו איזו שהיא נאמנות לצדק, שלעתים הופכת את הסביבה לקרבן תגובתנו, ועוד יותר מכך, אנו מגבירים את תחושות האשמה שלנו ואחרי תגובות רבות אנו חשים הקרבן בכל הסיפור.

למעשה איננו באמת מגיבים לאירוע, התהליך הוא שונה. אנו נחשפים או חווים אירוע, מפרשים אותו, בעקבות הפרשנות מתעורר בנו רגש, ועל פי הרגש הזה אנו מגיבים. כשיש כסא אחד לשני אנשים, ומתיישב האחד. זהו אירוע. כשהשני צועק ומשתולל, ואף מכה את רעהו. זאת תגובה. בין האירוע לתגובה, הייתה פרשנות של האחד "יש מקום פנוי אז אני מתיישב". ושל השני "הוא שוב תפס את המקום שלי". השלב הבא הוא התעוררות הרגש כתוצאה מפרשנות האירוע, והתוצאה היא – ריב בין שניים.

תהליך זה נקרא אפר"ת:

א – אירוע

פ – פירוש

ר– רגש

ת– תגובה

על מנת ללמוד על עצמינו, על נישואינו ועל יחסינו לילדנו, עלינו לנתח את האירועים שעוברים עלינו. כדי לשנות את התגובה, יש לנו לעבוד על הפרשנות ועל הרגש. לכל אירוע יכולות להיות פרשנויות שונות, ראשיתה של העבודה צריכה להיות בהצגת אפשרויות שונות לפרוש האירוע. כשיכולה להיות פרשנות אחרת לאירוע, מתחיל להיווצר דיאלוג פנימי בנינו לבין עצמנו, על הסיבה שבחרנו לפרש את האירוע באופן שגרר רגש המוביל לתגובה שהיינו רוצים להימנע ממנה.

לא פעם אנו לא מבינים מדוע הצד השני אינו מבין את הדברים כמונו, כיצד הוא מתנהג בצורה כל כך לא הגיונית. ההנחה העומדת בבסיס תהייה זו היא, שהדברים שאנו רואים, מבינים, עושים, הם מובנים מאליהם ועומדים במבחן ההיגיון. אך העובדות הן, שהצד השני לא בהכרח מבין את ההיגיון של זולתו גם אם הוא נראה כל כך פשוט. אירועים מוסברים על ידי פרשנויות, ולכל אירוע יש יותר מפרשנות הגיונית אחת, כששני אנשים מתבוננים על אירוע אחד, וכל אחד מפרש אותו באופן הגיוני לטעמו, סביר להניח שהרגשות ביניהם יהיו שונים וממילא התגובה של כל אחד לא תובן לרעהו, עד שישכילו לחזור אל תחילת האירוע ולבדוק את הפרשנות שהוצמדה לו.

בחזרה אל האירוע ופירושו, יש לדעת שישנם כמה עיוותים הקשורים לאירוע ולפירוש, הנפוצים שבהם: הסקת מסקנות שרירותית, הטיה של אינפורמציה, הגזמה או צמצום, והתייחסות דיכוטומית (שחור ולבן).

הסקת מסקנות שרירותית – אנו משלימים את התמונה בהנחות לא מבוססות, נייחס לאדם או לאירוע התנהגות על סמך העבר, שמועות או ספקולציות.

הטיה של האינפורמציה– כאשר בני זוג רבים סביב אירוע, אנו עלולים לפתח עמדה כתוצאה מהקשבה רק לצד אחד. לעתים אנו שומעים לבסוף את שני הצדדים, אך עמדתנו על האירוע כבר נקבעה לאחר ששמענו צד אחד בלבד.

הגזמה או צמצום– אירוע מסוים עלול להיחשב כדבר שולי אצל האחד, אך אירוע בעל משמעות אצל האחר. בבואנו לפרש את האירוע יש לנו לקחת בחשבון את הקונטקסט.

התייחסות דיכוטומית– לעתים פירוש של אירוע, יש לו משמעות מסוימת, אנו צובעים את כל מערכת היחסים באותו צבע. לדוגמא: הוא כועס, סימן שהוא בכלל לא אוהב. היא מחייכת סימן שהכול תקין.

אגב, היכולת לעמוד על שלבי התהליך – אירוע, פירוש, רגש, תגובה. הכרחית גם כאשר אנשים באים להיוועץ בנו. לכל אחד ואחת יש חוג מכרים הבאים לשמוע את חוות דעתו בנושאים כאלו ואחרים, שבהם הם נזקקים לעצת אוהב ודואג.

הנטייה שלנו היא להתייחס לפרטים רבים הגורמים לתגובת המצוקה, חוסר האונים, האכזבה וכדו' אצל הבאים אלינו. ומכאן אנו ממטירים לעברם שלל עצות, רעיונות, דעות והשקפות כולל דוגמאות מחיינו, מתוך רצון כנה לעזור.

הרצון העמוק לעזור לזולת, מביא אל שיחת הייעוץ את עולמו של החבר היועץ. ובעצם, מערב בייעוצו את תחושותיו האישיות כנגזרת מאותו אירוע שבגינו בא חברו אליו לייעוץ. נמצא שישנם שני אנשים שבצורה ישירה או עקיפה עברו אותו אירוע, ושניהם מגיבים בהתאם לרגשותיהם, לעתים רבות מבלי לבחון את אותם רגשות.

טוב יעשו שניהם, ובוודאי ראוי לחבר היועץ לפני שינפיק עצות, לחזור אל השלב הראשון באירוע, ולבדוק את הפרשנות שהוצמדה אליו. הצעת אפשרויות פירוש שונות לאירוע, היא מפתח בשינוי רגשותינו ותגובותינו.

 

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות