מאמרים

נולדתי עם מזג כזה, מה אני יכול לעשות?

כא כסלו | 05.12.2012

לא פעם מגיעים בני זוג למסקנה אודות מזגם של בן ובת זוגם, ובכך חוסמים או מגבילים את יכולתם להפוך את נישואיהן ליציבים ומשביעי רצון. כך סבר יוסי כשבא עם רעייתו אורלי (שמות בדויים, כמובן) לטיפול זוגי. יוסי פנה אלי ושאל "האם אתה כופר בכך שיש אנשים שנולדים עם מזג של כעס או בושה יותר מאחרים?". הוא ניסה לייחס לאורלי תכונות מזג שאיתן היא נולדה, ושהמסקנה המתבקשת היא, שלא יעזרו תהליכים כאלו ואחרים, חכמים ככל שיהיו, כי הרי מזגה של אורלי חוסם את דרכה לשינוי.

גם אורלי הצטרפה למקהלת המזג, אך כמובן הפנתה את חסימת היכולת לשינוי דווקא כלפי דוד. "אני מבינה שאנו צריכים להשתנות, מערכת הנישואין שלנו קורסת, אבל אני לא מבינה איך דוד יכול להתגבר על תכונות מושרשות וטבועות בו מלידה" – תהתה אורלי בכנות.

אכן, כל הורה יכול להעיד כי כבר בהיות ילדיו רכים בשנים, יכול היה להבחין בשוני הרגשי והמנטאלי ביניהם. ישנם ילדים הנוטים מטבעם לכעס, ואחרים לרוגע ושקט נפשי. ישנם נועזים ותוססים לעומת ביישנים ומופנמים. שמחים ועליזים לעומת עצובים ודיכאוניים. וכמובן אנשים שונים זה מזה לא רק בסוג הרגשות שקבלו כחבילה מולדת בעת ירידתם לעולם, השוני נע על פני רצף ביחס לכל רגש נתון, במידת עירורו ובמשך זמן קיומו, וכן בעוצמתו הכוללת.

דברים אלו מובאים אף בדברי חז"ל (שבת קנו, א) שקבעו ששוני העיתים שבהם אדם נולד, משפיע לא רק על פעולותיו ומידת הצלחותיו, הם אף מתייחסים למהות האדם ומזגו. יחד עם זאת, קביעה זו על פי דברי הרמב"ם (בהלכות תשובה א, ובשמונה פרקים פרק ה) אינה אלא נטייה מולדת המצריכה אדם הרוצה לעצבה, מאמץ יתר על זולתו שאין נטייה זו חלק ממורשתו המזגית.

כיום, מחקרים קושרים את מזגם המולד של הבריות למבנה המוח. מסתבר שקבוצת האנשים בעלי פעילות גדולה יותר באונה הקדמית הימנית של המוח, נוטים בנקל למצבי רוח זעופים ונבוכים לנוכח קשיי החיים. אנשים אלו נוטים לפחדים ולמרה שחורה, וחשדנים כלפי העולם הנתפס בעיניהם כטעון במשא כבד מנשוא ובסכנות רבות. לעומתם, בעלי הפעילות הקדמית החזקה בצד שמאל, נוטים לראות את העולם באור חיובי יותר, הם בעלי מזג עליז, חברותיים, מפגינים תחושה עזה של ביטחון עצמי, וחשים לעתים קרובות מצב רוח טוב, והנאה רבה ממעורבותם בחיים.

למרות זאת נמצא, כי באמצעות החוויות הנכונות ניתן לאלף אף את מה שנראה כטבע מולד. אחת הדוגמאות לכך היא מתצפיות על ילדים שנולדו עם סימנים מוחיים המעידים על רגישות גבוהה במיוחד של בושה. ילדים אלו נהגו בהיסוס ובאי ביטחון, וכשהביאו אותם למשחקים חופשיים עם ילדים אחרים, הם נדחקו לפינה, נצמדו לאימהות וצפו בשקט באלה ששיחקו. חלקם הפכו למבוגרים החוששים מכל דבר שאינו מוכר, בין אם מדובר במגע עם חיות חדשות או בקרבה לאנשים זרים. רגישותם הופגנה בנטייה לתחושות אשמה ולתוכחה עצמית, ובנסיבות חברתיות נעשו משותקים מרוב חרדה. אך המעניין הוא, שבערך אחד מכל שלושה מהנולדים עם סימנים אלו, איבד את ביישנותו עד שהגיע לגן הילדים.

מתברר שההבדל בין אותם שנשארו עם נטייתם הטבעית, למקביליהם שהשתחררו ונעשו נועזים יותר, היה תפקידן של האימהות. אותן אימהות שזיהו את מזגם של הילדים הביישנים והפכו למגוננות עליהם מפני כל דבר שנראה כמרגיז, חיזקו את הבושה והפחד אצל הילדים, ושללו מהם את ההזדמנויות ללמוד איך להתגבר על פחדיהם. האימהות האחרות, הבינו כי חשוב יותר ללמד את הילד להתמודד עם הרגעים המרגיזים, ובכך עזרו לו להסתגל למהמורות הטבעיות של החיים. האימהות המגוננות היו רחמניות ועקיפות בקביעת גבולות לתינוקות שלהן כשאלו עשו משהו שעלול להזיק. ואילו האימהות האחרות היו אמפתיות, הציבו גבולות ברורים, הנחיתו הוראות ברורות וישירות, חסמו את פעולות הילד המסוכנות ותבעו ממנו משמעת.

בעצם, הסביבה של האדם, חוויותיו ולמידתו בהתבגרותו, מעצבות את הנטיות המולדות ומכוונות את נתוננו הביולוגיים בתוך טווח האפשרויות הרבות של כל רגש ספציפי. התעלמות מעובדה זו, לעתים מנחה אותנו בקביעות על עצמנו ועל זולתנו, ובפועל מונעת את השינוי המיוחל הן בעבודה על אישיותנו והן בכל הקשור למערכת נישואינו. שורשן של הקביעות הללו, מעבר להיותן עצימת עין בפני המציאות היומיומית המוכחת, היא התעלמות מבחירתו החופשית של האדם, והיכולת הנגזרת ממנה לכוון את אישיותו ולסלול דרכו בחיים.

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות