מאמרים

זוגיות טובה דיה

כד סיון | 14.06.2012

דונלד וויניקוט היה פסיכואנליטיקאי אנגלי אשר תבע את המונח "אמא טובה דיה", בניגוד ל- "אמא מושלמת" כפי שהתקבל מתורתה של מלאני קליין. האמא הטובה דיה היא אמא המסוכרנת עם תינוקה, קוראת את רמזיו ומספקת את צרכיו בעיתוי ובמינון הנכון, היא יודעת מתי התינוק הרך זקוק לשקט ומתי לחיבוק חם.

אפשר לומר כי "אמא טובה דיה" היא האמא השואפת להיות "אימא מושלמת", אך בפועל אנו יודעים שאין באמת אמא מושלמת שאינה מאכזבת לעולם את תינוקה. "וויניקוט הביא בחשבון" - מסבירה הפסיכולוגית הקלינית, רוני פרישוף - "ששום הורה לא יכול לעשות את מלאכת ההורות בלי לשגות אף פעם בפירוש הרצונות של התינוק או בהיענות לצרכים שלו. אם התינוק יקבל כל הזמן את כל מה שהוא הוזה עליו ואם האמא תדע תמיד לפרש במדויק את כל רצונותיו, התינוק לא ילמד להבין שיש מציאות שמעבר לו, ולכן גם ל'משגים' הקטנים האלה או 'הפספוסים' - יש תפקיד חשוב ומשמעותי בהתפתחותו".

ישנם נשים שביודען כי בהתמסרותן לילדיהן מחזקות בו את האמון הבסיסי בעצמו ובבני אדם, חשות רגשות אשמה על כך שאינן מספקות את צרכי הילד בשלמות ובעצם גורמות לו "לתסכולים" שונים. על פי וויניקוט על האמא לדעת כי "תסכולים" אלו הם חלק ממערכת ההתפתחות של הילד, וכי "האמא הטובה דיה" היא "האמא המושלמת" שמפתחת אצל הילד תחושת אימון בסיסית אך מאפשרת לו נפרדות, עצמאות והתמודדות עם כישלונות.

המונח "טוב דיו" הוא מונח העונה על שאיפתנו לשלמות. כולנו שואפים לשלמות בתחומים רבים בחיינו, וזוהי אחת המחויבויות של היהודי ובלשון חז"ל: "חייב כל אדם לומר מתי יגיעו מעשיי למעשי אבותי, אברהם יצחק ויעקב", אנו יודעים שזוהי שלמות אידיאלית אך השאיפה אליה הכרחית על מנת שנגיע למצב של "טוב דיו" שבו כף המאזניים החיובי יכריע את השלילי, או בהשאלה מתורת וויניקוט "שיהיו יותר חוויות חיוביות".

גם מערכת זוגית היא מערכת שנכון לראות את פסגתה כ"טובה דיה", מאחר ו"זוגיות מושלמת" – זו אשר אין בה וויכוחים וחיכוכים היא זוגיות לא ריאלית. טבעם של הבריות שכשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהם שונות, ואין לך טבעי מכך שבני זוג שהחלו את דרכם - אמנם יתכן בשלב צעיר מאוד במעגל חייהם אך בהחלט - לאחר שכל אחד עבר לבדו כברת דרך משמעותית בכור ההיתוך ההתפתחותי, יתבוננו על המציאות לעתים באור שונה ומן הסתם אף יגררו לוויכוחים בעקבות כך. זוהי תופעה המגלה על בריאותם ויציבותם המנטאלית של בני הזוג.

"זוגיות מושלמת" היא מקור השראה בשאיפת בני הזוג על מנת שיצליחו להפיק "זוגיות טובה דיה". בזוגיות "טובה דיה" בני הזוג מתווכחים בנושאים שונים ומגוונים, מהם נושאים טריויאליים כגון: איפה נעשה את החג או מה כדאי לקנות קודם. ומהם נושאים מהותיים יותר כחינוך הילדים והנהגות הבית. שני בני הזוג המרכיבים את המערכת הזוגית שמוגדרת "טובה דיה" הם מאותו זן של בני הזוג שאינם מצליחים לכונן מערכת כזאת, השוני בניהם הוא לא ביכולות אלא רק בהבאתם לידי ביטוי באופן ניהול המערכת.

בעוד בני זוג בעלי "זוגיות טובה דיה" מצליחים מסיבות שונות להביא לידי ביטוי יכולות אנושיות מסוימות, שבעזרתן יודעים הם כיצד לנהל וויכוח וריב והיאך לסיימו. בני זוג אחרים אינם מצליחים - מסיבות שונות - להביא את אותן יכולות - שבהחלט קיימים בתוכם - לידי ביטוי, ובעקבות כך הוויכוח שביסודו לגיטימי, הופך מהר מאוד למריבה שבה מחיצה אחר מחיצה בגבולות האדם ומוסריותו מתמוטטת, ומכאן המרחב שבו עלולים לשוטט בני הזוג במהלך מריבתם עצום הוא – ובמקרים קיצוניים כאשר דפוס הוויכוח מתמשך והולך ומעמיק ואין יראת ה’ במקום, גובל הדבר אף בפיקוח נפש ממש.

בעצם, זוגיות "טובה דיה" היא זוגיות "מושלמת" כשם שאמא "טובה דיה" היא האמא "המושלמת". וכמו באמהות כך בזוגיות, לא כל התינוקות צריכים את אותם דברים ולא כל האמהות יכולות לתת אותם דברים, הטיבה להגדיר זאת פרישוף: "וויניקוט נותן לגיטימציה להרבה סגנונות של אימהות, אבל מעמיד לאמהות דרישות גבוהות בנוגע למקומן בפיתוח העצמי האמיתי של הילד". כלומר, אין אמא טובה דיה אחת, ישנם סוגים שונים של אמהות טובות דיין, אך המכנה המשותף בין כל הסגנונות הוא קיום מערכת אחת המורכבת ממספר מאפיינים שאותם מונה וויניקוט ושיסודן הענקת צרכים פיזיולוגיים – נפשיים בסיסיים באופן פעיל לילד, תוך כדי התאמת הענקה מבלי שתפגע בפיתוח עצמיותו.

אף בזוגיות "טובה דיה" אין זוגיות טובה דיה אחת, מאחר ולא כל האנשים זקוקים לאותם דברים שעל ידם יסופקו הצרכים הבסיסיים שלהם, וכן ברור גם שלא כל הבריות יכולות להעניק את אותם דברים, ועל כן אין אנו יכולים להצביע על רשימת דברים מפורטת שבהענקתם יגיעו כל בני ובנות האדם לשביעות רצון בזוגיותם. אך בהחלט יש בידנו מאפיינים שהוכחו וודאית ככאלה הנמצאים בכל מערכת זוגית המוגדרת "טובה דיה", ובעצם אלו הן תכונות זוגיות נרכשות, וככאלה וודאי שיש דרך לרכישתן, ובהחלט ניתן ללמוד דרך זו וליישמה בפועל אף באותם נישואין שטיפחו מסגרת מונעת זוגיות "טובה דיה".

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות