מאמרים

שלבים ומעברים בחיי הילד

יז אב | 02.08.2015

מעברים מהווים חלק בלתי נפרד בתרבות חיינו. למושג מעבר משמעויות רבות, החל ממשמעויות מוחשיות ועד למשמעויות
מופשטות.

המילון (אבן שושן) מעניק 4 פירושים למושג "מעבר":

א. מקום לעבור בו, או הליכה אל מעבר למקום מסוים.

ב. פעולת שינוי - התחלה לפעול לכיוון אחר

ג. מעבר הוא תהליך שיש לו התחלה אמצע וסוף.

ד. המעבר, ברוב המקרים צפוי מראש וניתן להתכונן אליו.

ארבעת הפירושים, במובנים מסוימים באים לידי ביטוי במעברים המאפיינים את תהליך גדילתו של הילד.
המעבר הראשון והדרמטי מכולם הוא המעבר מן הרחם המוגן והבטוח אל סביבה יבשה, פתוחה ומוארת בעולם שבחוץ.
הלידה היא תחילתה של שרשרת מעברים המתרחשים לאורך כל חיינו: הילדות, הבגרות ועד הזקנה, כשכל מעבר טומן בחובו סיכוי
וסיכון, ויתור על המוכר והבטוח לטובת אי- ודאות, צמיחה והתפתחות. היכולת שלנו להיפרד ממצב מוכר ולהסתגל למצב חדש
תלויה בכלים שרכשנו ופיתחנו במשך השנים. כשילד הולך לגן, לא מדובר באירוע חד פעמי שעלינו רק לעבור בשלום, אלא
בתהליך העשוי לערער את תחושת היציבות ותחושת הביטחון שלו. האופן שבו נתמודד, כהורים וכמחנכים, יחד עם הילד, יקבע אם
הוא יצא מחוזק מהניסיון, ואף יצביע על הדרך בה יתמודד עם פרידות ומצבים קשים אחרים בשלבים הבאים בחייו.
מהגן לבית הספר

המעבר מהגן לכיתה א' הוא מעבר הדורש הסתגלות לצורות למידה נוספות מאלה שהילד מכיר בגן. מעבר זה הוא מצב של שינוי היוצר מצד אחד אתגר, עניין וסקרנות, ומצד שני בעל פוטנציאל של לחץ כתוצאה מחוסר הוודאות ומתחושת אי הביטחון במרחב הפיזי
החדש. הלמידה בבית הספר היא למידה פורמאלית, הכוללת עבודה קבוצתית, סדר יום ותוכנית לימודים מסודרת ונוקשה יותר.
מוכנות לכיתה א' כוללת מרכיב בשלות ומרכיב למידה - אימון והתנסות. הבשלות והמוכנות נמדדים על פני רצף וכוללים תחומים רבים: שכליים, רגשיים, התנהגותיים וחברתיים, גם מרכיב הקשב והריכוז משמעותי ביותר בשלב זה.
 מבית הספר לתיכון / ישיבה

במעבר מבית הספר לתיכון או לישיבה הילד חשוף לשינויים רבים: ישנם מורים חדשים, ציפיות חדשות, חברים חדשים, מיקום גיאוגרפי שונה ועוד. לשינויים אלה מתווספים מאפייני גיל ההתבגרות עם כל מורכבותם התורמים לקשיי המעבר. בשלב זה בא לידי ביטוי המעמד של הילד ויש דגש על הישגים לימודיים. הילד מבין את הנדרש ואת הציפיות ממנו, מכיר ביכולותיו החברתיות, וההחלטות
שעליו לקבל הינן משמעותיות לעתידו. במעברים אלו נודעת חשיבות לתגובותיהם של הדמויות המבוגרות שמסביבו של הילד ובעיקר לתגובותיו של ההורה. חשוב לציין כי ההתייחסות לילד ברגעי המעבר הראשוניים משמשת מעין מודל התנהגותי, לפיו יתפקד בשנים הבאות כשיהיה עליו לשנות מסגרות נוספות ולהשתלב מחדש בסביבה.

קשר חיובי ותומך בין ההורים לילד המתקיים באווירה רגועה ונעימה יכין אותו להתמודדות חיובית עם מעברים בבגרותו.
מחקרים מלמדים שמעברים בגיל ההתבגרות מהווים מצב סיכון ומאופיינים בהשפעות משמעותיות על הילד כגון: ירידה במוטיבציה הפנימית ללמידה, ירידה בתחושת השייכות למסגרת הלימודים, עליה בהתנסויות סיכוניות, ירידה ברמת ההסתגלות למסגרת הלימודים, ירידה בממוצע
הציונים ועליה בתחושת הניכור. מאחר והורים רבים מתקשים להתמודד עם האתגרים הניצבים בפניהם ועל מנת להעניק להם כלים לסייע
במעברים אלו לילדיהם, השכילו מספר ערים בארץ לקיים תוכנית הנקראת: "מעברים". בתכנית זו ההורים משתתפים בסדנאות הנחיה והדרכה במסגרת החינוכית. ככל שהקשר בין שלושת הגורמים: הורים, מתבגרים ומערכת החינוך הוא בריא, הדוק ומשותף, המתבגרים יחושו פחות פגיעה. זאת משום שככל שמתבגר חווה ליווי של מבוגר נוכח ומשמעותי בתהליך המעבר, ההסתגלות שלו תהיה מהירה, מאתגרת ומעצימה.
פרופ' עמוס רולידר בספרו "הורות ללא רגשות אשם" מציין את חשיבות ההתמקצעות ההורית ומונה עשרה טיעונים המוכיחים זאת. למידת ההורות חשובה והכרחית, בעיקר משום שישנם מצבים בהם התחושות האינטואיטיביות שלנו כהורים אינם מספקים, ויש צורך ברכישת ידע, כלים ומיומנויות. פרופ' רולידר נותן דוגמא למצב מוכר בו הילד הקט בוכה בכי תמרורים ונסער כאשר ההורה נפרד ממנו בבוקר בגן. זהו מצב שמאוד קשה לנו כהורים. רבים מאיתנו מוכנים לעשות הכל באותו הרגע כדי שהילד יפסיק לבכות: להרגיעו, להישאר עוד קצת, לחבק וללטף. מעטים יודעים כי תגובה כזו בתזמון כזה היא תגובה שגויה, שאינה תורמת ואף מעכבת רכישת מיומנות של התגברות על תסכול וקושי אצל הילד. התמקצעות הורית שיכולה להיעשות על ידי השתתפות בסדנאות, הרצאות, קריאה וכדומה, תלמד את ההורה הנבוך מה נכון וטוב לילד
במצב כזה, כמו במצבים רבים אחרים. ההורה ילמד שפרידה נכונה מהילד בגן מבוססת על היכולת לזהות מראש את מצב הקושי ולהכין את הילד לקראתו, להגדיר לו מהן ציפיות ההתנהגות שלנו ממנו בעת התרחשות הקושי הצפוי, לא לפספס ולא לקחת כמובן מאליו כאשר הוא עומד בציפיות ונפרד יפה לשלום, וגם כאשר הוא מתחיל לבכות, יש לומר לו בשקט שהגיע הזמן להיפרד, לומר "שלום" ופשוט ללכת. זוהי תגובה הורית נכונה המנוגדת לאינסטינקטים ולרגשי החמלה ההוריים, אך הכרחית לשם הקניית ערכי התנהגות כעצמאות ויכולת פרידה.
פרופ' רולידר מציין שתפקידנו כהורים מחייב אותנו להתחדש, להתרענן ולקבל ייעוץ ממוקד לאורך הדרך. שינויים טכנולוגיים, חברתיים ואחרים מציבים בפני ההורה אתגרים שעליו ללמוד להכירם כדי להתמודד עימם בהצלחה. עלינו לזכור כי תהליך ההתפתחות של אישיותנו אינו חדל לעולם. קיימת דינמיקה פעילה וזורמת במעברים שלנו משלב אחד בחיינו לשלב אחר תוך למידה מתמדת. ככל שנהיה הורים בעלי ידע וכישורים במישור הרגשי, השכלי, הערכי והמוסרי, נוכל לסייע לילד עד להפיכתו לבוגר עצמאי ובעל חוסן אישי המסוגל להתמודד בהצלחה עם אתגרי החיים.
 

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות