מאמרים

טיפול בחרדות ופחדים

יט כסלו | 01.12.2015

חרדה היא מצב פסיכולוגי/פיזיולוגי בו האדם חש חוסר מנוחה (קשה) ואי שקט. בשל מתח ודאגה רבה מפני איום וסכנה ממשיים או דמיוניים, מודעים או בלתי מודעים, מולם הוא חש חסר אונים ושליטה.
עפ"י פרויד, תחושה זו של חרדה, זו תחושה נורמלית בעת מצבי לחץ ואף הכרחית להישרדות. היא כונתה ע"י פרויד "חרדת סיגנל" זאת אומרת חרדת אזעקה המאפשרת לאדם להגיב במהירות באיום אמיתי וכך לשרוד.

הפחד מורכב מתחושות פסיכולוגיות ופזיולוגיות חזקות ושליליות מאוד(תחושותה לא נעימות). הנגרמות כתוצאה מחשיפה לגירוי חיצוני מסוכן, או מאיים פיזית או מנטלית ( לדוגמה, פחד למראה חיה מסוכנת).

ככל שהגירוי החיצוני הוא בלתי צפוי וגדול יותר - תחושת הפחד חזקה יותר. לפחד תפקיד מרכזי בשרידותו של האדם, והוא משמש כאמצעי להרחקתו מהסכנה הנשקפת לחייו, ואף מהווה גורם המונע להיכנס מלכתחילה למצבים מסוכנים. עם זאת' פחד גם יכול להגביל את תפקודו של האדם, ואת מרחב העשיה והפעילות שלו.

פוביה מצב פסיכולוגי כרוני של פחד בלתי הגיוני מגירוי מסוים. חשיפה לגירוי גורמת לתגובת חרדה מיידית.

עפ"י אחת התאוריות, תחושת הפחד נרכשת כתוצאה מנסיונות שליליים עם הגירוי המפחיד (לדוגמה: טביעה בים), או, שהאדם ראה או שמע,  שמישהו אחר ניזוק מהגירוי המפחיד. אפשרות נוספת לרכישת פחד על פי זרם זה, היא מצב שבו גירוי אחר מופיע עם גירוי מפחיד מלכתחילה, ואז מתבצעת העתקה של התייחסות אל הגירוי השני שנחשב למפחיד. תאוריה נוספת מסבירה את הפחד על ידי תסביכים לא פתורים, כאשר מקור הפחד מזכיר אותם בדרך סמלית.

 

 

חרדה ופחד (פוביה) והשוני וההבדל ביניהן:

לתחושות חרדה ופחד מתלווים תסמינים גופניים זהים, ההבדל ביניהם הוא בגירוי היוצר אותם - תחושת פחד עולה אל מול גירוי ספציפי שנתפס כמאיים, בעוד כי חרדה היא רגש שלילי , שלא תמיד מובן ואף אינו נראה קשור לגירוי החיצוני המסוים. הבדל נוסף, הוא בעיתוי הגירוי ברצף הזמן - פחד עולה לרוב מול גירוי שנתפס מאיים מיידית, בעוד חרדה עולה מול גירוי פנימי או חיצוני שלעתים קרובות נתפס כמהווה סכנה,לרוב עתידית הצפויה להתרחש. בנוסף, הפחד מקושר יותר להתנהגויות אקטיביות ספציפיות, אשר ניתן פשוט להימנע מהן(פחד מכלבים-פעולת ההימנעות תהיה :אי ליטופו ואף התרחקות ממנו), בעוד חרדה היא תוצאה של סכנה ממשית שנתפסת כבלתי ניתנת לשליטה ושלא ניתן להימנע ממנה.

 

בואו נפנה רגע,  לפחדים שמעסיקים את הילדים שלנו. כמה פעמים אתם לוקחים את הכלב שלכם לטיול תמים, ואז מוצאים את עצמכם בסיטואציה לא נעימה, בה הילד של השכנים, ממרר בבכי כי עברתם לידו עם כלבכם? ראיתם הורה, שמנסה לשכנע את הילד שלו,  להיכנס לים המזמין. אך הילד מיאן להיכנס ואף הגיב בבכי הסטרי?! בקשתם מילדכם להיכנס לישון,  אך "המפלצות" שמתחת למיטה, הפחידו אותו ,כל כך,  שמצאתם את עצמכם עם פנס בחושך, עם הראש מתחת למיטה, מוכיחים לילד שלכם, כי אין מפלצות בחדר?! וכמה פעמים, ניסיתם לשכנע את הילד שלכם, להישאר כמה רגעים לבד בבית, כשאתם מקפיצים את הקטן יותר לחוג ג'ודו אך הוא סירב בתוקף תוך ליווי בכי הסטרי ?!  כמה פעמים, הייתם בטוחים, כי הפעם הוא יעבור את המבחן,שהרי  אתם בעצמכם,  ישבתם ללמוד איתו ווידיתם שהוא "שפיץ" בחומר, אבל  הוא שוב נכשל?! 

 

הדרך , למנוע שוב ושוב,  את מפח הנפש של ילדכם,  הוא למגר את הפחדים והחרדות שלהם, ומתברר שזה בהחלט אפשרי!

הטיפול בחרדה ובפחד המוקצן קרי - הפוביה, יהיה באמצעות גישה ישירה אל התת מודע . שם ניאלץ לפגוש את הפחד או החרדה, ונקשר אליה חוויה חדשה טובה, שמרגישה ונראית ו-נשמעת חדשה לחלוטין, נעשה הקשר ישיר בתת מודע בין החוויה לעוגן , אותו עוגן "ייפגוש" אותנו   בתדירות גבוה וייקשר את התחושה הטובה בה חווינו את החוויה החדשה עם הגירוי הישן שהביא אלינו את ההרגשה הישנה-החרדה והפחד.זאת אומרת כי החלפנו את התחושה שלוותה בעבר,  עת כשפגשנו את הגירוי (חיצוני, או פנימי) בתחושה חדשה, חלופית טובה ואפקטיבית לנו.

לעיתים, נמצא כי הפחד והחרדה משמשים אותנו, יש להמצאותם "כוונה חיובית", (שלא במודע כמובן) אשר משמשת אותנו, גם אם היא נתפסת במחבלת, היא עדיין בצורה זו או אחרת מגוננת עלינו.

בטיפול, נמצא אלטרנטיבה (יחד עם המטופל עצמו בסיעור מוחות משותף) להתנהלות הישנה, אשר עדיין תשמש ותשמר  את "הכוונה החיובית"  אך בצורה חדשה ואפקטיבית יותר.

השיחה היא עם התת מודע, כאשר המתאמן נמצא במצב, של בין עירות לשינה, מצב שבו התת מודע לוקח שליטה על "מיינד"  בודק אל מול האמונות הערכים שלנו( אמות המידה של התת  מודע), רואה כי אין התנגשות בין המוצע כתחליף, בודק ומאשש  את האלטרנטיבה המוצעת, מנסה אותה, רואה כי טוב, ובוחר לאמצה לאחר זמן "בדיקה" רלוונטי.

ברגע שאומצה ההתנהגות החדשה, ויש הקשר חיובי ואפקטיבי למצב החדש שנוצר, זו התגובה הפיזיולוגית והפסיכולגית שתגרר אחר "מפגש עם הגירוי.

יש פירוש חדש למה שהגירוי מביא עימו, תחושות חדשות יתלוו אליו, והפעם לא תחושות של פחד, לא תחושות של חרדה אלא, תחושה טובה וחדשה .

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות