הורה סמכותי יודע לעודד את עצמו וכן את ילדיו, כיצד עושים זאת?
האומץ להיות בלתי מושלם הוא האומץ להיות אדם, לקבל את עצמנו כפי שאנחנו, לחיות את חיינו בלי פחד מפני השפלה או זלזול של "איך ניראה" "מה יגידו השכנים", "מה יחשבו עלינו", "מה אם יגלו את חולשותינו" זהו אומץ הלב להאמין בעצמנו ולתת אמון בזולת.
ה' ברא אותי כפי שהכי טוב בשבילי, וכך גם את ילדי. אלו הייתי מושלם לא היה לי תפקיד כאן בעולם.
ולכן, עלינו ללמוד להעריך ולקבל כל אדם כפי שהוא וגם את עצמנו, ללא תנאים.
אחד הדברים שמרוממים את האדם וגורמים לו להרגיש טוב זה העידוד.
מהו עידוד?
לפי התוצאה אפשר לדעת האם עודדנו נכון, כל דבר שיוצר שינוי בעמדות של מקבל העידוד, אם לאחר האמירה האדם שיפר את דעתו על עצמו, הגביר את ביטחונו בכוחותיו, ומביא אותו למסקנה שהוא טוב כפי שהוא. סימן שהצלחנו לעודד. כמובן שלא באמירה אחת אלא ברצף של אמירות שהם אמיתיות.
העידוד הוא כמו מים לפרח, כמו אויר לנשימה, אי אפשר בלי עידוד, ובכל זאת למרות הנחיצות בעידוד בכל שטחי היחסים והפעילות הבין אישית, כל כך קשה לכולנו לעודד. מדוע?
מראשית הילדות שומע הילד את המילים "אתה קטן, תזהר, אתה לא יכול לבד, תזהר שלא ייפול לך, חכה אני אבוא איתך, וכו' . ואם באמת נשפך הסלט שהילד רצה לשים בשולחן, המילים שהוא שומע "אמרתי לך, לא נזהרת מספיק אז זה מה שקרה".
בדרך כלל מדגישים את הכישלונות והחולשות ופחות את ההצלחות.
וכך למרות שכולנו צמאים לעידוד, אין אנו יודעים לעודד, לא את עצמנו ולא את הזולת.
אז איך מעודדים?
כלל ראשון - כבוד הדדי – אדם נברא בצלם אלוקים ולכן.
כבוד לעצמי ולזולת, שפירושו לא לפגוע, לא לזלזל, לא להשפיל – לא את עצמנו ולא את הילד. להבין שכולנו שונים האחד מהשני וכולנו יכולים ללמוד ולהעשיר את עצמנו דרך השני.
רותי היא ילדה תוססת שלא כל כך אוהבת ללמוד, לאימא קשה עם רותי, אימא רוצה לראות הצלחה בלימודים, זה חשוב לה שילדיה יהיו מלומדים. כאשר רותי הביאה תעודה היה קשה לאימא לא להשוות את התעודה עם אחותה מיכל, ובלי משים פגעה ברותי בכך שהשוותה אותה למיכל אחותה ונתנה לה להרגיש לא שווה.
כלל שני – קבלה ללא תנאים
לקבל ולהעריך כל אדם כפי שהוא, וגם את עצמנו ללא תנאים. כלומר לשדר לילד - אתה שווה רק אם אתה עוזר בבית. או, אצלנו בבית רק מי שלומד טוב הוא בעל ערך. זהו מסר שילד מרגיש – לא מקבלים אותי ומעריכים אותי, כפי שאני. האהבה היא אהבה בתנאי ש...
רותי מרגישה שבבית תזכה להערכה, רק אם תהיה כמו מיכל, אף אחד פה לא רואה את שאר התכונות שקיימות בה. וכמובן שרותי לא מודעת לתכונות הטובות שקיימות בה ורואה רק את השלילי בעצמה.
כללים נוספים בעידוד נכון בפעם הבאה.