מאמרים

פסיכולוגים נשואים - חלק א

כ סיון | 10.06.2012

כל אחד מאיתנו מרגיש שקולט אנשים בעיניים עצומות, הוא חושב שיכול להעריך אותם בצורה כזו או אחרת, כשאבן הבוחן שלנו היא נסיון חיינו האישי. בסדרת המבואות מבית OXFORD על פסיכולוגיה נכתב: "...אנחנו מתנהגים כפסיכולוגים חובבנים כשאנחנו מביעים דעות על תופעות פסיכולוגיות מורכבות ביותר – כמו, למשל, שטיפת מוח והאם היא משיגה את מטרותיה – או כשאנו מציגים כעובדות את דעותינו בשאלה מדוע אנשים מתנהגים כפי שהם מתנהגים, מדוע הם נעלבים, מה הסיבה לאושרם, או מדוע עזבו בפתאומיות את מקום העבודה שלהם. עד כאן הכל טוב ויפה. אולם ברגע ששני אנשים מבינים את הדברים באופן שונה זה מזה, מתחילות להתעורר בעיות..."

באמרת חז"ל "הוי דן את כל האדם לכף זכות" מונחת הדרישה מהאדם כי עליו להשתחרר מהיותו "פסיכולוג חובבן" המשקיף על מעשה זולתו ומפרשם ודנם על פי נסיון חייו האישי. זוהי דרישה שבצידה אתגר אינטלקטואלי לנסות להבין את עולמו של האחר ממקום אמפתי, מעמיק ומבין יותר. זוהי גם חובה הנגזרת מההבנה כי כשם שפרצופיהן שונים כך דעותיהם שונות, ואין לך מי שדעותיו ודפוסי התנהגותו עוצבו כתבנית תאומה לזולתו, והיאך יכול אדם להשקיף על האחר על פי נסיון חייו האישיים, כאילו היה זה העתק מדויק של תבנית חייו?!

בכל אחד מאיתנו נמצא פסיכולוג חובבן, וכפי שהגדיר זאת מורי פרופ’ עמי שקד “הפסיכולוג הסמוי”. בעזרת המחשבות והרגשות שלנו, ההתנסויות ודרכי הלמידה שעל ידם אנו צוברים מידע על העולם, אנו מפרשים ומנתחים את ההתרחשויות סביבנו, ובדרך כלל יש לנו הסבר “פסיכולוגי” ברור כמעט לכל תופעה אנושית שמתרחשת.

בעזרת תורתינו הפסיכולוגית הנרכשת, מבינים אנו מדוע שכננו לא שילם בזמן את תשלום וועד הבית, ועל פי אותה תורה אנו בונים פרופילים אישיותיים על חברינו ומכרינו כמו גם על אלו שהתראינו איתם לא יותר מפעם אחת או במקרה שאנו לא ממש “מקצועיים” נצטרך פעמיים לפגשם כדי לדעת בדיוק מי הם, ומה הם חושבים, וכיצד מחשבים את צעדיהם.

ועם משנתנו הסדורה, המנתחת - משערת ומאמצת את השערותיה כעובדות מדעיות חד משמעיות, אנו גם נכנסים למסגרת הנישואין. זהו בונוס אדיר לפסיכולוג שבנו, יש לו הזדמנות לממש את חכמתו מידי יום ביומו מסביב לשעון, הוא צופה ומנתח, מסביר ושולל, קובע ומגבה קביעותיו, והכל טוב ויפה, אפילו חכם וקוסם. עד שמגיע הרגע שבו הוא מתחיל להבין שמישהו מערער על קביעותיו הסמכותיות, פתאום מבין הפסיכולוג החובבן - שאינו מודע לחובבנותו, שתחת קורת גג אחת קמה לה עוד מעבדת פסיכולוגיה משוכללת שאף היא צופה, מנתחת ומסבירה בטוב טעם את קביעותיה, אך מה לעשות?! ניתוחיה ומסקנותיה שונות משלו. וכאן מתחילות להתעורר בעיות.

בעיות אלו מתעוררות מאחר וכל פסיכולוג במערכת הנישואין - פסיכולוג הבעל ופסיכולוג האישה, שולל את קביעות עמיתו. דן אינו מקבל כי דינה נפגעה, שהרי על פי כל הנתונים העומדים בפניו ועל פי נסיון מעבדתו במסגרת חייו, אין שום סבירות לפגיעה שכזו. לדן קשה לערער על “חכמתו והבנותיו בנפש האדם” - הוא נלחם על צדקת דרכו “המקצועית”. גם דינה הגיעה למסקנה חד משמעית על סמך מחקר מקיף במשך שנים כי דן אינו מסוגל להשתנות, היא דואגת ליידע את דן בתוצאות מחקרה, כמו שדן מיידע את זוגתו בדבר מחקרו רב השנים על דמותה רבת הפעלים והפעלולים.

דן ודינה הפסיכולוגים מוסמכי עצמם, מרבים לריב ולהתווכח סביב ניתוחים וקביעות מוטעות האחד כלפי השני. הם מייחסים זה לזו, וזו לזה, תכונות ושיוכי אופי המבוססות על תבניות החשיבה - אותם פיתח כל אחד ממרכיבי מערכת הנישואין במשך שנים לפני כניסתו למערכת ולאחריה, ואותם משליך הוא על חציו השני במסגרת המקודשת של הנישואין.

כאשר ירצו דן ודינה להתחבר מחדש, כשיבואו להצמיח ולהפריח את זוגיותם, הם יהיו חייבים להשתחרר מכבלי הפסיכולוג החובבן השוכן בתוכם, זה “הקובע” על סמך “ניסיון חיים והיכרות ארוכה”, כי בן זוגי “אינו יכול להשתנות” או שצפוי שבת זוגתי תתנהג כך כי “היא לקחה זאת מאמא שלה”. לעתים הפרידה מאותם ניתוחים פסיכולוגיים אינה קלה כלל. אך כשרוצים לייעל את מערכת הזוגיות בייעול שאינו קוסמטי בלבד אלא כזה שבא מתוך שינוי מדרגה שניה - עמוק ורציני, אנו חייבים לפתח מוכנות לערער על תורת “הפסיכולוג החובבן” ולעלות מדרגה גבוהה יותר בהבנת נפש האדם. לימוד הדרכים בהתמודדות עם אתגר זה, הוא אחד האתגרים החשובים ביותר שעומדים בפני הזוג במהלך ייעוץ זוגי.

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות