מאמרים

בכוסו, כיסו וכעסו - על התפרצות כעס וכעס לא מבוטא

י אדר | 04.03.2012

"בכוסו, כיסו וכעסו"- על התפרצות כעס וכעס לא מבוטא.

כתבה אלה גלבוע, עו"ס קלינית MSAמדריכת עוסי"ם ויועצת זוגית.

כעס הינו תכונה אנושית המתעוררת נוכח פגיעה, תסכול, עלבון, ניצול חוסר שיתוף פעולה ועוד. בסוציאליזציה של תרבויות מסוימות שכיחה התייחסות שלילית להבעה גלויה וישירה של כעס ביחסים בין אישיים וזוגיים. יש תרבויות המעלות על נס את "השמירה בבטן" של כאבים וכעסים.

נשים, יותר מגברים מתחנכות להימנעות של הבעה גלויה של כעס. הבעת כעס חריפה נתפסת כתוקפנות ואיננה נחשבת להתנהגות נשית הולמת.

התייחסות אל הכעס כרגש לגיטימי וניטרלי, מבחינה טיפולית, יכול להביא תועלת בחיי הפרט ובחיים הזוגיים כאחד. הקשבה אל הכעס העולה בתוכינו – כמוה כעירנות לחום גוף שמסמן מחלה או לפעמון אזעקה שמבשר על סכנה. הכעס, שלעצמו אינו רע אך דרך הבעתו צריכה להיות מבוקרת ולא הרסנית.

כשאדם מודע בזמן אמת, לכעס שמציף אותו הוא יכול לעצור ולחשוב : מדוע אני מרגיש עכשיו כעס ? האם אותות הכעס עולים בי, באופן סדרתי עם אנשים מסויימים ? במצבים מסויימים ? זיהוי מקור הכעס מאפשר תכנון של תגובה מותאמת. שיתוף בן הזוג בכעס שאנו חשים כלפיו מאפשר שינוי. הבעה מידתית אך ישירה של תחושת הכעס כמוה כיישום הפתגם "בפני עיוור אל תתן מכשול". אנו מכוונים את הזולת לשים לב לפגיעה שפגע בנו ולתחושות שעורר בנו.

הכעס מצוי על רצף שבשני קצוותיו המנוגדים מצויים התקף זעם קיצוני והדחקה מוחלטת (כעס סמוי). שניהם הרסניים ליחסים ומביאים לריחוק רגשי.

 

התפרצות כעס

התפרצות הזעם פגיעתה רעה ונזקיה מוסיפים להתקיים זמן רב אחרי שהיא קורית.

התפרצות חריפה מערבת מערכות גופניות פיזיולוגיות וגורמת נזק מתמשך לבריאות.

לכאורה, נראה שההתפרצות משיגה את מטרתה, וגורמת לבן הזוג השני ללכת על בהונותיו, לרצות לוותר ולמנוע בכל מחיר את מופע האימים הבא. התפרצות זעם כמוה כ-"קוטל נישואין". זרעים של פחד, כעס נגדי (לא מבוטא) וכאב מתחילים לכרסם באהבה. בן הזוג שספג התקף כעס נמנע מלשתף את בן זוגו בהיבטים שונים של חייו, מסתגר ומתרחק.

 

הכחשת כעס

בקצה השני של הרצף ניתן למצוא את "משתפי הפעולה", בני הזוג הנעימים שנותנים קדימות לצורכיהם של אחרים ומוותרים על צורכיהם. הם חותרים להרמוניה ולאוירה טובה, בכל מחיר, ונמנעים מעימותים.

הכעס אינו נגיש להם והם מסוגלים להכיל תסכול וכאב רב בלי לחוש, אפילו בכעס.

במהלך השנים הם עלולים להתחיל להרגיש אי שביעות רצון, תחושת ניצול תסכול וכעס בזוגיות, אך הם עדיין חוששים להתעמת. הם מתקשים לבקש מבן זוגם, באופן גלוי וישיר שינוי בהתנהגות או התחשבות. לכעס הלא מבוטא שפה משלו, והוא מתחיל להתפשט ולזהם את היחסים. בהיעדר דיון ישיר ופתוח בתחושות השליליות שהצטברו אצל בן זוג אחד – מחפש התסכול שלו אפיקי ביטוי עקיפים. ביקורת, רמיזות של בוז, "עקיצות" וצחוק לאיד הינם הפנים הנסתרות של הכעס.

התנהגויות אלו הינן "תחפושת עוקפת עימות" של בן זוג שמתכחש לכעסו. כעס סמוי מביא אף הוא לפגיעה באינטימיות ולהתרחקות.

 

נדגים זאת בכמה דוגמאות מהקליניקה :

מאחורי הסתלקות פתאומית של בת זוג מהבית ודרישה מפתיעה לגט,יכול להסתתר  כעס סמוי ומתמשך.

שירה, שם בדוי, בחורה צעירה ממשפחה קווקזית עזבה את בעלה וחמותה לאחר כמה שנים בהם תיפקדה בכניעות ובצייתנות לפי הקודים של עדתה. בעלה בילה עם חבריו הגברים ומיעט להתייחס אליה. בהיעדר שיח זוגי הצטבר התיסכול בתוך תוכה לרמה ששוב לא יכלה לשאת. בעלה הגיב בהלם להסתלקותה מאחר ולא היה מודע כלל לכעסה.

לירון, שם בדוי, מנהלת את משפחתה באחריות וביעילות. בעלה מנסה לשתף פעולה אך מתקשה להשביע את רצונה. יחסיהם הזוגיים אינם שוויונים, כמו בין שני "בוגרים". לירון מתייחסת לבעלה "כהורה" אל "ילד" נוסף במשפחתה. היא מדברת אליו בטון מחנך, מבקרת, מזרזת ומפקחת עליו. לאחר שנים בהם לירון מגמדת את בעלה ואינה סומכת עליו- היא חשה כעס על רק שכל עול הבית נופל רק עליה. בעלה סופג את כעסה ואינו מגיב. הוא ממהר להגיד "כן" לדרישותיה אך בפועל- מושך זמן ואינו מבצע את התחייבותיו (דבר המעורר בלירון כעס נוסף כלפיו). בהיעדר יכולת להתמעט- בעלה של לירון נוקט בדפוס של "פסיב-אגרסיב". אומר "כן" ועושה "לא".

דליה, שם בדוי, מתלוננת שבעלה עשוי מטפלון : הוא מחליק כל בקשה רגשית ואינו מתייחס לרגשותיה, "הוא כמו פלקט בבית". היא מתרעמת ואינה רואה את הקשר בין התפרצויותיה וביקורתה כלפיו – לבין התריסים שהוא מגיף כדי להתגונן.

 

לסיכום :

יש להשתמש בתחושת הכעס כהזדמנות לפתוח בשיח זוגי ולברר, מפעם לפעם את מצב הזוגיות. כשתחושת כעס עולה אין להתעלם ממנה או להדחיקה. שיחה

מאמרים אחרים

טיפים לליל הסדר

4 טיפים לעבור את ליל הסדר בצורה הטובה ביותר

טיפול גופני נפשי בטראומה מינית

מהי טראומה מינית, מהם סימפטומים אופיינים לטראומה וכיצד בעזרת טיפול גופני נפשי ניתן לסייע במקום שהמילים נגמרות והגוף מתחיל

פעוטות = לא מנומסים

המאמר מציף את הקושי של פעוטות לשתף קשיים, ונותן פתרונות מעשיים להורים כיצד לעזור ולהקל על ילדם בהתמודדות עם הסתגלות קושי ופחד.

תחושותיהם וחוויותיהם של ילדים לנוכח הגירושין של הוריהם.

הליך גישור בגירושין מצמצם פגיעה בילדים

תפקידים במשפחה

תפקידים במשפחה

קשה לי להחליט..

קשה לי להחליט.. מאמר הנותן מענה למתקשים בקבלת החלטות (לבנות הנעורים)

משדרת בטחון

משדרת בטחון.. בנושא: בטחון עצמי (לבנות הנעורים)

מה זה קאוצ'ינג

תמונת חיי.. מה זה קאוצ'ינג? הסבר

לשנות הרגש

לשנות הרגש.. להשתלט על הרגשות שלנו.. (לבנות הנעורים)

פסיכולגית הצבעים

פסיכלוגית הצבעים

סדנת העבודה

סדנת העבודה של ביירון קייטי

שלבים בקשר הזוגי

שלבים בקשר הזוגי

אווירה משפחתית

כולנו מחפשים שלווה, האם אפשר להגיע לאווירה שלווה בבית? במה זה תלוי.

ניהול עסק עצמאי מול רשויות המס

עצמאי העונה על אחת משלושת התנאים הנ"ל נקרא עצמאי שאינו עונה להגדרה הוא מחויב בדמי ביטוח מופחתים אך מאידך אינו זכאי לגמלאות כגון: פגיעה בעבודה ודמי לידה.

ביטוח

למה צריך ביטוח אחריות מקצועית ? מרבית הלקוחות כיום הם בעלי תודעה צרכנית מפותחת העומדים על זכותם לקבל שירות מקצועי ואיכותי כנדרש בשוק תחרותי ואינם מהססים להגיש תביעה כנגד בעל המקצוע החופשי, אם לדעתם נגרם להם נזק על ידו.

מיכל אמיר

אחת התופעות השכיחות ביותר במשפחה המודרנית היא הצבת גבולות לילדים. או נכון יותר חוסר גבולות. הסמכות ההורית שהייתה נהוגה בעבר במשפחה המסורתית אבדה לה והורים רבים מוצאים את נעים בין סמכות יתר להיעדר סמכות.

אין אדם רואה את העולם אלא במשקפי עצמו

הבה נשזור את פרטי חיינו ונראה כיצד האתמול קשור ואף מייצר את המחר,כיצד חוויות מן העבר הרחוק מולידות בנו התנהגויות כאו ועכשיו.

כללים לעידוד נכון - הכוח שבעידוד

הכוח שבעידוד כמה חשוב העידוד לאדם ומדוע קשה לעודד וכללים לעידוד נכון

רגשי אשם ומצפון מייסר

רגשי אשם ומצפון מייסר - במינון הנכון וללא הגזמות. חסר הוא גרוע, ואף יתר אינו נכון ואף מזיק.

טיפול בחרדות ופחדים

מהוא פחד, מהוא מקור הפחד ואיך ניתן לנטרלו

משאבים פנימיים

מהם אמונות ומשאבים פנימיים מהם והיכן הם טמונים

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ב – טיפול בדיבור

מהי פסיכותרפיה? מהו הכלי המרכזי והעיקרי בתהליך הטיפול הנפשי? האם בכלל אפשר לטפל בנפש שאי אפשר לראותה? מה תפקידו העיקרי של המטופל בתהליך, וכיצד עליו להתייחס לפסיכותרפיה רגילה שנראית שונה?

מדריך למשתמש בפסיכותרפיה חלק ג – הנחות שגויות בתפיסת התהליך הטיפולי

חוויה שלילית בטיפול, עלולה לגרום לאנשים הרס נפשי לטווח ארוך, היא עלולה לגדוע מימוש פוטנציאל אישי ולהעמיק אצל אנשים חוסר אמון בזולת ובעצמם, חוויה כזאת שנגרמת בשל כאלה שניסו לעזור אבל לא ידעו לומר "איני יודע", עלולה להרוס זוגות ומשפחות, ולא פעם צריכות לעבור לא מעט שנים, והרבה תפילות וחסדי שמים, על מנת שאנשים יתנו צ'אנס נוסף למערכת האישית והמשפחתית שלהם.

כעסים והתפרצויות זעם אצל ילדים ומתבגרים

"כמה פעמים, הצליחו להוציא אתכם "מדעתכם", עד כדי מצב, בו הרגשתם חסרי שליטה עצמית לחלוטין. התסכול והזעם, התפרצו מתוככם בצורת: כעס נורא, צעקות, צרחות ולעתים אף בבכי".

היחס לכוחות החיים ביהדות

כיצד מתייחסת היהדות לכוחות החיים? מאמר אמוני וחינוכי.

הכל מתחיל במשפחה

כיצד יתכן שילד מתנהג בבי"ס באלימות ובבית הוא מלאך?

שלבים ומעברים בחיי הילד

על חשיבות הכנת הילד להתמודד עם מעברים בחייו.

תגובות

כל התגובות